Veelgestelde vragen over puppies

 

Op welke leeftijd haal ik best mijn pup in huis?

De beste leeftijd om een pup in huis te halen is rond de leeftijd van 7-8 wekenDe beste leeftijd om een pup in huis te halen is rond de leeftijd van 7-8 weken. Op deze leeftijd kan de pup zich het best aan passen aan nieuwe omstandigheden. Haal je hem te vroeg weg van zijn moeder dan is de kans groot dat er problemen ontstaan zoals scheidingsangst of geen bijtremming. Haal je de pup op latere leeftijd, dan heb je meer kans dat hij niet gesocialiseerd geraakt en angstig wordt.


Hoe maak ik mijn pup zindelijk?

Pups zijn meestal reeds zindelijk het moment dat hij aankomt bij de nieuwe eigenaar. Hij moet alleen nog leren op welke nieuwe plaats hij zijn behoeftes mag doen. Dit gebeurt door een schema op te stellen en hem te belonen bij gewenst gedrag. Ga je de pup onmiddellijk straffen als hij binnen doet, dan leert hij dat plassen in jouw buurt straf betekent. Wat betekent dat hij niet meer gaat plassen bij jou in de buurt, maar achter je rug.

 Mijn pup plast na twee weken nog steeds ’s nachts binnen, is dit normaal?

Pups die na twee weken al ongeveer acht uur hun behoeftes kunnen ophouden zijn uitzonderingen. Net zoals bij kleine kinderen, is de ene pup vlugger zindelijk dan de andere. Wees eerlijk en heb geduld. Alles op zijn tijd.

Moet mijn pup binnenblijven tot leeftijd van 12 weken?

Neem je pup overal mee naartoe, zodat hij opgroeid tot een sociale hond.Zeker niet. Integendeel! Neem hem overal mee naartoe, draag hem geregeld want lange wandelingen kan hij nog niet maken. Het is van groot belang dat de pup alles leert kennen waar hij later mee geconfronteerd zal worden. Na 12 weken zal hij veel moeilijker kunnen wennen aan nieuwe zaken en angstig reageren. De meeste gedragsproblemen ontstaan door een gebrekkige socialisatie.

Kan je pup dan niet ziek worden door zo vroeg naar buiten te gaan? Inderdaad, de pup is voor zijn 12 weken nog niet volledig beschermd tegen een aantal ziekten. Met de nodige voorzichtigheid is de kans op besmetting echter zeer klein. Indien je de pup binnenhoudt tot 12 weken leeftijd, zal hij niet meer kunnen socialiseren, en dit proces is onomkeerbaar! Binnen houden zorgt ervoor dat je hond levenslang angstig of agressief zal zijn buiten zijn vertrouwde omgeving.

Moet ik mijn jonge pup al kammen?

Ja. Niet zozeer omdat dit nodig is voor zijn vacht, want hij heeft nog zijn puppyvacht. Maar wel omdat hij moet leren dat verzorgd worden bij zijn leven hoort. Maak er iets plezant van en doe hem vooral geen pijn met de kam. Zorg dat de hond het kammen leuk vindt, door vlak erna een spelletje met hem te doen of eten te geven.

Hoeveel eten dien ik mijn pup te geven?

Best geef je de eerste weken hetzelfde voer als de fokker. De nieuwe omgeving brengt de nodige stress met zich mee voor de pup, als hij dan ook nog eens ander voedsel krijgt is de kans op diarree groot. Eens de hond gewend is aan zijn nieuwe plek , kan je geleidelijk aan overschakelen naar het voer dat je wil geven. Pups dienen op geregelde tijdstippen te eten. Op de verpakking staat meestal hoeveel gram je moet geven per kg lichaamsgewicht. Geef je teveel, dan wordt hij vlug te dik, wat overbelasting voor zijn gewrichten meebrengt. Pups groeien daarenboven razendsnel!

Moet mijn pup korrels eten om gezond op te groeien?

Ervaring heeft mij geleerd dat honden best gevarieerde voeding krijgen van jongs af aan. Eenzijdige voeding (elke dag dezelfde korrel) is nefast voor de gezondheid van de hond. van auteur/dierenarts Tannetje Koning.

Mijn eigen hond krijgt steeds een mix van kant en klare rauwe verse voeding (KVV) en BARF ("bones and raw food"). Dit wordt aangevuld met overschotten van tafel zoals soep, groenten, vlees of vis. Fruit, brood en allerlei suikers mijd je best.

Is een bench niet zielig?

De bench moet op de juiste manier aangeleerd worden aan de pup.Een bench hoeft zeker niet zielig te zijn. Integendeel, elke hond heeft nood aan een plekje voor zichzelf waar hij niet gestoord wordt en veilig is. Natuurlijk mag het niet de bedoeling zijn de hond er volledige dagen in te stoppen. Het is belangrijk dat de bench op de juiste manier wordt aangeleerd in plaats van hem de eerste nacht er zo maar in te stoppen. Dit kan een trauma met zich meebrengen. De pup moet de bench ervaren als een toffe plek. Ook het alleen leren zijn dient geleidelijk aan aangeleerd te worden.

Mijn pup jankt in de auto! Waarom?

Dit komt omdat hij zich niet goed voelt in de wagen. Autogewenning dient ook geleidelijk aan getraind te worden. Wen de pup eerst in een stilstaande auto. Maak vervolgens de eerste ritjes niet langer dan een paar minuten. En zorg dat er een toffe activiteit volgt na de rit. Bij stress of onpasselijkheid stop je met hem mee te nemen in de auto en vraag raad bij een gediplomeerd gedragstherapeut.

Mijn pup vindt de leiband maar niets?

Stel dat men jou een leiband rond de nek doet en meesleurt op wandeling. Zou je gewillig meegaan? Eens de pup iets ervaart als negatief, is het moeilijk om dit eruit te krijgen! Daarom is het belangrijk dat van de leiband dadelijk een tof voorwerp wordt gemaakt voor de pup. Eens dit gebeurt is, kan je geleidelijk aan oefenen aan het wandelen binnenshuis. Als dat goed gaat in de tuin en als ook dit lukt op straat.

 Welk speelgoed mag de pup hebben?

Het aanbod aan speelgoed in de dierenwinkels is oneindig.Pups bijten graag en dienen hier ook de mogelijkheid toe te hebben. Het aanbod aan speelgoed in de dierenwinkels is oneindig. Soms komt het voor dat de pup bepaald speelgoed kapot kan bijten en stukjes inslikt, met alle gevolgen van dien. Nochtans zijn er supergoede dingen te koop, waar een hond zijn gans leven plezier van kan hebben. In de puppycursus wordt hier uitvoerig uitleg over gedaan.

Heb je nog meer vragen? Neem dan even contact met me op.